Chromebook – her er de vanligste spørsmålene!

Anita Jordanger
November 5, 2019
Vurderer du å skaffe deg en Chromebook eller lurer du rett og slett på hva det er? Vi har samlet noen av de vanligste spørsmålene, slik at du kan få oversikten raskt og lett.

Hva er en Chromebook?

Chromebook er en bærbar PC som bruker Google sitt operativsystem, Chrome OS. Her har du skylagring og tilgang til tusenvis av apper. Den er på mange måter likere en smarttelefon i oppsett enn en PC. Utgangspunktet er at du skal kunne gjøre ting raskere og enklere ved hjelp av et mer brukervennlig oppsett.

Hva er forskjellen mellom en Chromebook og en Mac eller Windows PC?

Forskjellen er operativsystemet som blir brukt. En Chromebook bruker operativsystemet, Chrome OS, mens andre PCer kan bruke operativsystem som Windows eller Linux eller macOS. Chrome OS er et raskt operativsystem, slik at det kun tar noen sekunder å skru på pcen.

Mens en PC bruker programmer, bruker en Chromebook apper. Her er det bare å tenke på samme måten som du gjør med appene på smarttelefonen din.

På en Chromebook er det lagt opp til skylagring, slik at man i stedet for å lagre dokumenter, bilder og annet lokalt på pcen blir alt lagret automatisk i nettskyen. På tradisjonelle PCer lagrer man lokalt på harddisken.

Når du får din nye Chromebook er det ikke lagt inn masse programmer på forhånd, slik at du har en helt ren PC når du skrur den på for første gang. Så er det bare å laste ned de appene du ønsker å bruke og trenger, ut fra dine behov.

Med en Chromebook bruker du din egen Google-bruker for å logge på – dette gjør at du kan logge på hvilken som helst annen enhet og ha tilgang til alt av filer, e-post og dine personlige tilpasninger ved kun å logge inn. Skulle du være så uheldig å skade maskinen eller har glemt den hjemme en dag, så er det bare å logge på en ny Chromebook, så har du alt lagret i skyen.

Må man være på internett for å bruke Chromebook?

Nei, du kan bruke apper som er klare for bruk uten nett, selv når du ikke er koblet til internett.

Kan jeg bruke Microsoft Office?

Det kan du! Microsoft har de kjente programmene som word, regneark og presentasjoner som egne apper som kan lastes ned – om du ikke allerede bruker G Suite.

Hvem passer den for?

Om du hovedsakelig bruker pcen til mail, programmer som dokumenter, regneark, presentasjoner og å surfe på nettleseren din, så vil du ha svært godt utbytte av en Chromebook. Det finnes også en rekke av apper som kan lastes ned, og som vil dekke de fleste behov.

Er du derimot avhengig av å laste ned spesielle programmer som omfattende bilde- eller video-redigeringsprogram er ikke dette mulig. Det samme gjelder om du ønsker å bruke den til spill, du vil finne en del spill som kan lastes ned, men den er ikke laget med dette som utgangspunkt.

Er du nysgjerrig på Chromebook, og vil vite mer om produktene? Ta kontakt med oss på salg@ayr.no og få hjelp av en av våre Google-eksperter.
div align="left"